Lite små svårigheter med språket

Jag har inte varit vid datorn på en vecka, därför ingen uppdatering här. Det betyder dock inte att jag är död eller något. Försöker bara hålla mig borta från datorn.. eller åtminstone minska på användandet. Och det märks att jag inte sett eller hört svenska på ett tag nu. Jag satt nämligen nyss och undrade om det heter "vid datorn på en vecka" eller "vid datorn i en vecka", är fortfarande inte helt säker....

Var vänliga och klaga inte på min svenska, hehe, det är inte mitt fel. Jag tror också att jag numera tänker mer eller mindre på engelska, men när jag försöker lista ut om jag gör det eller inte går det över till svenska igen. Drömmar däremot har jag ingen aning om, jag minns de oftast inte när jag vankar, och om jag minns dom minns jag definitivt inte vilket språk de var på.

Spenderade lördagen shoppandes med en tjeck (Dominika) och en norsk (Christian) i en amerikansk mall, det har aldrig hänt mig förr.. Dock hoppas jag att det händer igen! Det var mycket trevligt! Och shoppande i usa är extremt roligt, speciellt om man tänker på priserna! Hittade linnen och t-shirts för 7 dollar! och en luvtröja för 17! Underbara amerikanska priser!

Skriver mer när jag har tid, vi synes sverige! /M

Just a little bit better

Jag trivs verkligen här! Jag insåg det idag. Det är märkligt hur jag kan sitta i ett hus med en familj som jag aldrig någonsin hade träffat för sju veckor sedan och känna mig som hemma. Det är konstigt att jag aldrig kände mig som en gäst här, ens första dagarna.

Jag råkar vara en människa man inte kan lära känna på tio minuter, men nu efter sådär sju veckor börjar jag faktiskt lära känna folk. Det är inte så att jag inte trivdes från början, men det är roligare att vara någonstans när jag faktiskt har folk att prata med, när folk säger hej när man ses i korridoren. till och med folk jag inte vet vad de heter...

Igår efter matchen när jag stod och väntade på att Dia skulle komma och plocka upp mig frågade tre olika personer om jag ville ha skjuts hem. Jag börjar också lära känna de i laget ganska bra, några av dom bättre än andra. Och visst är de lite omogna, troligen för att de är 14/15 år, men de är också väldigt roliga.

Jag ville bara låta er veta detta. Det har inte varit dåligt på något sätt förut, men nu känns allt bättre! Jag vet nu att det finns människor här det kommer bli enormt svårt att lämna, när vi väl kommer så långt, och för stunden känns det väldigt bra!

PUSS på er där hemma! /M

Det amerikanska livet tillbaka som vanligt

Livet är tillbaka som vanligt här i unitade staterna, så vanligt som det nu blir för mig här, allt är ganska så väldigt ovanligt fortfarande. Men efter en vecka av kontsigheter under namnet homecoming week, är allt vanligt igen. Förra veckan hade vi inte seminar utan gick istället efter torsdagsschemat hela veckan, fast istället för att gå hem när klockan blev två samlades skolan och gjorde olika lekar och liknande.

Första dagen pyntade vi skolan och Wilton inför homecoming; skrev på fönster, hängde upp saker på väggarna med mera. De andra dagarna körde vi Dodgeball, två olika eating contests (chokladpudding och potatismos, potatismosätartävlingen var något av det äckligaste jag någonsin sett..), Twister (hela gympasalen var fylld av twistermattor, jag åkte ut näst sist på min matta på grund av lite små svårigheter med left och right), Powder Puff Football (football när tjejerna spelar och killarna coachar) och dragkamp mellan klasserna. Tror det var allt...

Men nu är allt som vanligt igen. Höll på att gå till fjärde lektionen direkt idag men insåg som tur var innan jag kom till klassrummet att vi skulle ha seminar först. Kunde blivit smått pinsamt, men jag är ganska säker på att jag inte var ensam om det. Sedan var det att åka hem, äta en liten chipspåse och några små kitkat innan det var volleyboll som gällde.

Jag har gått all-in för den amerikanska dieten! Jag älskar denna mat! Chips, popcorn och choklad finns tillgängligt hela tiden, för att inte tala om läsk! När det kommer till själva mat-maten är det nudlar eller kött som gäller.. i början kände jag mig en aning flottig på insidan (som min syster så fint uttryckte det) när jag hade ätit pizza tre dagar i rad, men jag har nu vant mig.. Till mitt försvar kan jag tala om att två av de dagarna hade vi bortamatch och den enda mat som finns tillgänglig då är mer eller mindre pizza. Gooood pizza.

Imorgon är det skola, gym, hem, träningsmatch mot JV-laget (vilken jag troligtvis inte kommer spela i) och sedan läxor som gäller. En normal dag i mitt amerikanska liv. I helgen ska jag sova hos Janette och umgås med min tjeckiska kusin Dominika, vilket ska bli riktigt kul!

Vi höres snart igen Sverige, och kommentarer uppskattas enormt! /M

The homecoming dance

Så the homecoming dance var igår. Det började smått tråligt med lots of pinsam tystnad, men slutade riktigt roligt! Och jag ber om ursäkt över att mina meningar troligen blir sämre och sämre på svenska, med fler och fler engelska ord. Det är mer eller mindre vad som händer efter sex veckor i amerikat.


                                             


I alla fall, Neal kom och plockade upp mig och jag fick en sån där liten bukett att ha på handleden! Mycket mer amerikanskt blir det inte! Dia tog en bild på oss, och jag ska försöka leta upp den bilden imorgon. Sedan åkte vi hem till honom för att ta fler kort (amerikaner älskar att ta kort när de händer speciella saker) och träffa de två andra paren som vi skulle gå med.

Sedan åkte vi alla i en minivan utan ac till Muscatine där vi åt på Applebee's (en amerikansk restaurangkedja). Allt detta var ganska konstigt eftersom endast killarna kände varandra, men som tur var pratade en av dom ungefär hela tiden, haha. Efter maten åkte vi tillbaka till Neals hus och dödade tid med Austin Powers och pingis.

Klockan blev i alla fall tillslut åtta och vi begav oss till dansen. Efter ett tag där träffade jag tjejerna jag från början skulle gått med, och jag spenderade mestadels av tiden dansandes med dom. Vi hade det riktigt kul! Dansade några danser med Neal också, så tro inte jag bara dumpade honom där på dansen. Dansen skulle sluta 11.30, men 11.10 var det någon som drog igång brandalarmet, så alla var tvugna att gå hem.

Det blev en riktigt rolig kväll tillslut i alla fall! Och jag ser redan fram emot Prom, men det är ett tag kvar tills dess! Imorgon har jag ingen skola, tror att det är någon slags studiedag. Men på eftermiddagen har jag en volleyboll match, ska faktiskt bli kul även fast jag är ganska säker på att jag inte kommer få spela. Snart så hoppas jag att jag är bra nog, några träningar till så! haha

Vi höres Sverige! PUSS på er! /M


Another sunny day

Ännu en underbart varm dag! Okej, när solen inte skiner vill man inte gå i endast t-shirt, hehe, men annars så är det varmt och skönt! När Dakota skjutsade hem mig från skolan hade vi nervevade rutor och höll i alla fall på att dö. Jag frågade häromdagen när det kommer bli kallare, och Rachel sa att oktober kommer bli kallare och då kommer löven antagligen falla från träden. Fast några har börjat falla redan, vilket tydligen är tidigt. Har jag påpekat att jag älskar detta väder?

Sitter nu i soffan och kollar på när Michael och hans kompis (värdbror till Tobias - tysken i min skola) spelar Wii, Batman. Harley Jay, the huuge dog - som älskar mig, ligger på köksgolvet några meter härifrån. Vid köksbänken står Dia, Jim och Jims syster Joy och håller på att installera något på deras dator. Vi ska snart äta, hoppas jag.. lukten från maten gör mig hungrig.

Imorgon är det dags för the homecoming game! Självklart kommer jag få skynda mig som en galning efter träningen eftersom den troligen slutar halv sju och matchen börjar sju. Det tar tio minuter att ta sig från skolan och hem. Det känns faktiskt fortfarande lite konstigt att kalla det hem...Men i alla fall.

Vi höres sverige! /M


Kill the Indians! ...eller nått

Är precis hemkommen från the homecoming pepralley, vilket ni inte har en aning om vad det är. Ett pepralley är när hela skolan samlas for lite peppning innan football games, typ. Hela skolan och många föräldrar samlades först utanför skolan där vi hade the homecoming parade!

Hela football laget satt uppe på två brandbilar, cross country (långdistans löpning) laget på en tredje brandbil, the homeciming court (fem tjejer och fem killar som alla fick rösta på för homecoming king och queen) åkte i fem golfbilar med en tjej och en kille i varje, sedan följde ett flak för varje grade (freshmen, sophmores, juniors, seniors) som var mer eller mindre dekorerade.

Årets homecoming tema är superheros så folk var utklädda till olika superheros. Några var också Indianer, eftersom laget football laget spelar mot i  the homecoming game på fredag är "the Indians". Lite svårt att hitta på saker att ropa då bara, ett förslag var "scalp the indians"... tror inte det är tillåtet, "kill the indians" låter inte heller så bra..

Sedan gick i alla fall alla som inte var med i paraden till läktarna vid the football field. The homecoming king and queen var announced - Nate & Haliey, två populära seniors. Sedan gick alla olika lag upp i tur och ordning och the coaches och lagledarna sa några väl valda ord. The Sheerleaders gjorde sin grej och dansarna dansade någon liten dans. Sedan sjöng vi självfallet skolsången också! Haha, något för KG det där!

Och nu är jag altså hemma igen. Får berätta mer om homecoming week en annan gång, vi har olika aktiviteter på eftermiddagarna i skolan varje dag också. Idag var det till exempel Powder Puff Football, men mer om det en annan gång!

På lörrda är det själva dansen! Och tro det eller ej men lilla jag har en date dit... Kan bli intressant! Han heter Neal och är en junior och vi har två klasser ihop, och med tanke på tjejerna i lagets reaktion när de fick reda på vem jag ska gå med så är han ganska populär.. Men men, mer om det får ni höra efter självaste dansen!

PUSS och KRAM sverige! /M

Och just ja, idag efter skolan satt jag ute i shorts och linne och solade! Underbart väder, jag höll på att dö av värmeslag! Tror minsann jag fick lite färg till och med på de 20 minutrarna jag hann sitta där! Snöar det än där hemma?

Bilder




Några av bilderna från Dubuque

   
   
   


- Alla som skulle upp med the cable car
- Självaste cable car:en
- En amerikansk gata.. i Dubuque
- Utsikten, Mississippi River längst bort och bortom bron ligger
- Mer utsikt, samma river men på andra sidan bron ligger Illinois
- Min "lillebror" Michael i en av sina söta stunder
- Min "moster" Janette, min spanska kusin Ivai, Michael och Janettes son David
- Min favorit Tjeckiska kusin Dominika



Några bilder från förra fredagens football game

   

- Wilton sheerleaders, faktiskt alla av dom..
- The scoreboard och W:et för Wilton
- Våra "små" football players


/M

 

     
The house, och Moscow sett från huset.


Obama, volleyboll och homework

GOTT FOLK! Självaste Maja har tid att uppdatera den svenska sidan av sitt liv om vad som händer i den amerikanska delen! Denna vecka har det varit fullt upp, minst sagt. Mitt volleybollag har spelat fem matcher, varav vi vann två. Själv är jag nu profetionell bänkvärmare! Tror det är en lovande karriär för mig!

Jag har haft prov, och massor av läxor. För första gången också känt mig som en dum utbytesstudent när jag försökte mig på att tyda The Declaration of Independence (skriven på härlig 1700-tals engelska) eller när jag försökte mit på ett korsord om bil insurance (heh, kommer inte på det svenska ordet...) som vi fick i läxa till i torsdags. Det har jag fortfarande inte gjort. Huhum, måste göra det i helgen.

Jag har hört president Obama tala för första gången! I onsdags under seminar fick alla elever kolla på ett tag som han hade gjort dagen innan riktat till alla usas skolbarn. Ingen var tvingad att kolla på det, för tydligen hade detta tal rört upp många känslor hos amerikanerna. Många tyckte inte det var rätt att han skulle få vända sig till skolbarn, men det enda han mer eller mindre talade om var att man ska stanna i skolan och göra sitt bästa... Tydligen var han inte den första presidenten som gjort det heller, men men, amerikaner gillar att hetsa upp sig. 

Igår hade vi i hela laget (varsity, jv & soph/fresh) bus-time 4.45, vilket betyder att alla ska vara klara att åka i den fina gula skolbussen till bortamatchen i West Branch. Min första gång i en amerikansk skolbuss! Kayleigh såg chockad ut när jag påpekade det, så jag fick fint påminna henne att jag är svensk - när skulle jag åkt i en sån?

Sedan påpkade hon också att jag var "soo swedish" när jag aldrig hade ätit vissa godissaker och inte hört vissa låtar. Anyway, en match spenderad på bänken och sedan en låång varsitymatch på läktaren innan vi återvände till wilton vid halv tio, med självklart ett snabbstopp på donken!

Well, Ill talk to you later! hehe, nästa vecka är homecoming week får ta och berätta mer om det när jag vet mer om det! Puss och Kram.. eller nått!

/M

Volleyboll is my life

Nu har volleybollsäsongen startat på riktigt! Idag var det skola från 8.15 till 3, sedan 4 till 8.20 volleybolltunering. Lilla jag som inte har tillgång till bil och körkort 24/7 kom inte hem förrän vid nio. Låång dag! Och inte spelade jag heller.. Lilla artonåriga Maja kan inte rikgit några regler, och jag vill inte rikigt förstöra för laget. Sedan var det också en turnering för freshmen (nior), så jag fick egentligen inte rikigt vara där.

Imorgon är det gymmande som gäller efter skolan klockan 3.15 och sedan träning 4.30 till 6.30. Sedan måste alla läxor göras, för på torsdag har vi bortamatch i West Branch en bit härifrån. Det är inte ofta jag har tid att få långtråkigt inte! Och volleyboll och läxor kommer ta upp all min tid tills säsongen slutar i slutet av oktober. Sedan kommer Maja bli fet. Hehe.

Vi höres Sverige! Ville bara uppdatera er lite! /M

Dålig uppdatering var det här!

Sorry gott folk, har inte varit någon vidare bra uppdatering på ett tag nu. Vilket betyder att jag har gjort andra saker som till exempel gått i skola, gjort läxor, tränat och sovit. Jag ska också försöka dra ner på datoranvändandet eftersom jag använder svenska när jag är inne här, det stör aklimatiseringen.. eller nått sånt. Något de påpekade på efmötet.

Tiden går fort, i fredags hade jag varit här i en månad! Det är sjukt. I fredags kollade jag också på mitt första home game (football of course, vad annars?), vi förlorade 32-6 mot the Bears, eller utklassades kanske jag borde säga. Alla klagade ännu en gång på hur tråkig matchen var, dock var det den roligaste matchen jag någonsin sett! Jag hann också bli utfrågad om sverige igen - har vi berg?

Sedan igår fick jag lov att vakna 05.30, 06.30 bar det iväg till Janettes och efter det bar det av igen - till Mount Pleasant (en stad, inte ett berg) där var det någon slags femdagars festival "Old Treshers Reunion", det var i stort sätt gamla motorer och traktorer everywere. Jag spenderade större delen av dagen med min favorit tjeckiska kusin Dominika. Det var en ganska trevlig dag - och varm! Jag fick mig en fin liten tröjbränna som jag måste försöka bli av med till homecoming...

See you Sweden! /M

Todays B-day

Idag har varit en B-day, vilket betyder att Computer Applications - Basic Design - Government - Seminar - American History står på schemat. Tänkte jag skulle gå igenom dagen, sådär lite fint så ni får en känsla för hur mina klasser är på Bdays. Okie Dokie, extremt spännande för er!

Första lektionen - COMPUTER APPLICATIONS;
Typ som datakunskap egentligen. Vi får först ett papper, en "warm up", det är olika varje gång men det är oftast några frågor eller liknande som man ska skriva av i ett worddokument och sedan svara på där det står att man ska svara.

När det är gjort och utskrivet får man ett annat papper med själva huvuduppgiften för dagen på. Kan vara ett brev som ska skrivas på ett visst sätt, eller meny eller liknande. Än så länge har vi bara jobbat i Word, och eftersom jag gjort det förut är det inte speciellt svårt. Dock blir det krångligare av att progammet är på engelska när jag är van med det på svenska.

Även tangentborden är annorluna (förutom att å, ä, ö inte finns), vilket förvirrar mig varje gång. Till exempel sitter "-" och"_" på platsen där "?" sitter, och tvärt om. Enormt förvirrande. "-tecknet sitter också på fel plats, där ö sitter på vår dator. Och om du vill ha ett @ behöver man bara tycka in skift, inte alt gr.. mycket mycket förvirrande.

Andra lektionen - BASIC DESIGN;
Klassen skulle antagligen kallas typ bild och skapande i sverige. En av de klasserna jag tycker är roligast! Vi har precis börjat att göra varsitt kollage. Det är lite svårt att förklara.. Man får använda vad man vill och göra hur som helst, men det måste handla om något speciellt. Mitt ska handla om typ vara utan familjen, hemlängtan så sånt.. är det tänkt.

Man måste ha med fem olika material, något skrivet, och några olika sätt som man manipulerat materialen.. Hittills har jag målat med lila/blått/vitt/grönt och gjort massa ränder med en sax på en bok som ska bli mitt kollage.. hehe, jo vi får se hur det blir i slutändan. Men det är rikigt roligt! 

Tredje lektionen - GOVERNMENT;
Endast seniors i denna klass, och allt handlar om - the government. Chockerande. Själv vet jag knappt någonting om det amerikanska styret, men efter denna termin kommer jag vara expert, typ. Idag hade vi en tyst debatt. Istället för att prata skrev man istället på papper. Dock var inte ämnena speciellt intressanta.. det mesta handlade om hur mycket makt the government har och om det är rätt eller fel. Kände mig lite lost där.. hehe.

Mitt i government har vi lunch, och efter lunchen går vi tillbaka igen och fortsätter jobba i ungefär en halvtimme. Efter "Third Block" som det kallas (tredje lektionen) är det alla dagar, utom torsdagar, seminar. Idag satt vi och gjorde exakt ingenting under hela den halvtimmen.

Fjärde lektionen - AMERICAN HISTORY;
Denna lektion är egentligen för niondeklassare (freshmen), så resten av min klass här är 14 år. Inne på andra hela veckan i skolan och vi har än inte börjat läsa någon historia. Jag vet inte riktigt vad vi gör faktiskt.. Vi kollar på små filmer och sedan fyller i papper om till exempel bakgrundstanken med filmen, och liknande saker. Det man inte hinner med i klassrummet tar man hem som läxa. Men det är inte precis svåra saker.


Joo, så det var väl mer eller mindre min skoldag. För att svara på lite kommentarer kan jag berätta att Homecoming är den 19e september, tror jag, är inte helt säker. Klänningen kostade 78 dollar, tror jag, jag vet i alla fall att det kostade 530 kronor... Jag loggade in på banken och kollade, hehe. Hum.. vad var det mer? Jo just ja, Dakota skrattade åt lilla Björn, hon och hennes mamma tyckte dock att vår lilla prins var riktigt stilig och att jag skulle satsa på honom..... heh, tror jag hoppar över det.

Dags att åka till EF-mötet om typ tjugo minuter, vi höres sweeden! /M

RSS 2.0